UKB

Platform van de universiteitsbibliotheken, de Koninklijke bibliotheek en het NIWI

Nieuws en agenda

Heeft u ook een nieuwtje? Meld het de webredacteur: UKB mailbox

NIEUWS

UKB shares concerns JISC and supports call for fee reduction for content available online to students, researchers and staff

22 juni 2020 - Read statement

UKB faciliteert open wetenschap

23-3-2020 - In haar Ambities 2017-2020 zet UKB in op het zo snel mogelijk transparant, duurzaam en drempelvrij toegankelijk maken van wetenschappelijk onderzoek.

Daarom pleiten wel al jaren voor open access, de laatste tijd als onderdeel van open science. We zijn blij dat we in Nederland daar grote stappen in hebben gezet. Dat komt ons nu van pas, niet alleen vanwege het feit dat we alle nieuwe bevindingen en datasets rond het coronavirus zo snel mogelijk beschikbaar willen maken, maar ook omdat veel medewerkers en studenten gemakkelijk overal toegang kunnen krijgen tot alles wat ze nodig hebben. We zijn als bibliotheken blij met alle initiatieven die we zien van de uitgevers om coulanter om te gaan met artikelen, boeken of databases die nog niet open beschikbaar zijn. Of met overzichten die gemaakt worden van relevante literatuur rond het coronavirus. Of hoe de Open Universiteit haar didactische leerlijnen t.b.v. online college geven beschikbaar stelt.

Onze universiteitsbibliotheken en de Koninklijk Bibliotheek zijn dan wel fysiek gesloten, maar online zijn we heel erg open. We proberen op sommige plekken het nog mogelijk te maken om boeken terug te brengen, of op te halen. Toch beseffen we dat er nog veel vragen zullen zijn, en alle veranderingen een enorm beslag leggen op iedereen. Stel je vragen aan je eigen bibliotheek; we weten zeker dat ze beantwoord zullen worden.

Duurzame toegang tot wetenschappelijke informatie en Open acces

4 februari 2020 - Universiteitsbibliotheken intensiveren samenwerking met lancering UKBsis

De Nederlandse universiteitsbibliotheken geven de onderlinge samenwerking een extra impuls met de opzet van een programma voor gezamenlijke ‘Scholarly Information Services’: UKBsis. Ook SURF participeert in dit initiatief. UKBsis richt zich de komende twee jaar op de realisatie van duurzame deals met uitgevers voor toegang tot wetenschappelijke informatie en open access publiceren. Onderhandelteams worden ondersteund en contractmanagement wordt verder verbeterd. Met deze aanpak wordt de nationale regie op onderhandelingen, onderdeel van de VSNU Roadmap Open Access, nog krachtiger gefaciliteerd. Naast extra efficiëntie en slagkracht zorgt de inzet van programma er voor dat universitaire open access specialisten minder bezig hoeven te zijn met administratieve zaken en zich sterker kunnen focussen op de ondersteuning en advisering van onderzoekers. UKBsis zoekt nadrukkelijk internationale samenwerking met andere consortia om de transitie richting 100% open access op een duurzame manier te realiseren. Arjan Schalken, voormalig adjunct-directeur van de bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat als programmamanager leiding geven aan UKBsis.

 • Over UKB: UKB is het samenwerkingsverband van de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. UKB ondersteunt en versnelt de wetenschappelijke vooruitgang door onderlinge expertise te verdelen, te concentreren en te verbinden in (inter)nationale netwerken.
 • Over SURF: In SURF werken onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen aan ICT-voorzieningen en -innovatie om de kansen van digitalisering ten volle te benutten.
  Persbericht Nederlands, Persbericht Engels

How to get the pdf?

Toegang tot tijdschriften is erg prijzig en veel instituten hebben niet de middelen om een licentie op alles te nemen. Vooral organisaties buiten de academische wereld worstelen met toegang tot onderzoek. Bovendien moeten de organisaties met toegang de vraag stellen, wat zullen we doen als we plotseling de toegang tot een reeks tijdschriften verliezen om het abonnement is geannuleerd? Als de bibliotheek een artikel niet kan leveren, weten we dat onze gebruikers andere manieren zullen gebruiken om de pdf te krijgen. Echter, deze andere manieren bespreken we bijna nooit.

 • Hoeveel verschillende manieren zijn er precies?
 • Hoe werken ze?
 • Hoe kan ik open access-artikelen op de meest efficiënte manier vinden?

Raadpleeg hiervoor het document How to get the pdf?.

Bijeenkomsten 2020

I.v.m. de coronamaatregelen zijn veel bijeenkomsten afgelast of worden online gehouden.

Bijeenkomsten 2021

 • wo 17 - do 18 februari 2021: 8th International Open Science Conference
  Berlijn
  informatie en aanmelding
 • do 19 - zat 26 augustus 2021: 87th IFLA World Library and Information Congress (WLIC)
  We are happy to announce that our 2021 Congress will take place virtually, with the welcome support of the Dutch National Committee. The physical conference previously planned in Rotterdam, the Netherlands, will move to 2023, and take place in a hybrid online/in-person format. We continue to plan for an in-person conference in Dublin, Ireland in 2022, with a strengthened online element. informatie en aanmelding IP nieuwsbericht Bibliotheekblad
 • di 19 - do 22 oktober 2021: 17th International Conference on Digital Preservation (IPRES) (postphoned from 2020)
  Beijing, China
  informatie en aanmelding

Gewijzigd op: 31 augustus 2020

 

UKB - samenwerkingsverband van Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek.