UKB

Platform van de universiteitsbibliotheken, de Koninklijke bibliotheek en het NIWI

Nieuws en agenda

Heeft u ook een nieuwtje? Meld het de webredacteur: UKB mailbox

NIEUWS

UKB faciliteert open wetenschap

In haar Ambities 2017-2020 zet UKB in op het zo snel mogelijk transparant, duurzaam en drempelvrij toegankelijk maken van wetenschappelijk onderzoek.

Daarom pleiten wel al jaren voor open access, de laatste tijd als onderdeel van open science. We zijn blij dat we in Nederland daar grote stappen in hebben gezet. Dat komt ons nu van pas, niet alleen vanwege het feit dat we alle nieuwe bevindingen en datasets rond het coronavirus zo snel mogelijk beschikbaar willen maken, maar ook omdat veel medewerkers en studenten gemakkelijk overal toegang kunnen krijgen tot alles wat ze nodig hebben. We zijn als bibliotheken blij met alle initiatieven die we zien van de uitgevers om coulanter om te gaan met artikelen, boeken of databases die nog niet open beschikbaar zijn. Of met overzichten die gemaakt worden van relevante literatuur rond het coronavirus. Of hoe de Open Universiteit haar didactische leerlijnen t.b.v. online college geven beschikbaar stelt.

Onze universiteitsbibliotheken en de Koninklijk Bibliotheek zijn dan wel fysiek gesloten, maar online zijn we heel erg open. We proberen op sommige plekken het nog mogelijk te maken om boeken terug te brengen, of op te halen. Toch beseffen we dat er nog veel vragen zullen zijn, en alle veranderingen een enorm beslag leggen op iedereen. Stel je vragen aan je eigen bibliotheek; we weten zeker dat ze beantwoord zullen worden.

23-3-2020

Duurzame toegang tot wetenschappelijke informatie en Open acces

Universiteitsbibliotheken intensiveren samenwerking met lancering UKBsis

De Nederlandse universiteitsbibliotheken geven de onderlinge samenwerking een extra impuls met de opzet van een programma voor gezamenlijke ‘Scholarly Information Services’: UKBsis. Ook SURF participeert in dit initiatief. UKBsis richt zich de komende twee jaar op de realisatie van duurzame deals met uitgevers voor toegang tot wetenschappelijke informatie en open access publiceren. Onderhandelteams worden ondersteund en contractmanagement wordt verder verbeterd. Met deze aanpak wordt de nationale regie op onderhandelingen, onderdeel van de VSNU Roadmap Open Access, nog krachtiger gefaciliteerd. Naast extra efficiëntie en slagkracht zorgt de inzet van programma er voor dat universitaire open access specialisten minder bezig hoeven te zijn met administratieve zaken en zich sterker kunnen focussen op de ondersteuning en advisering van onderzoekers. UKBsis zoekt nadrukkelijk internationale samenwerking met andere consortia om de transitie richting 100% open access op een duurzame manier te realiseren. Arjan Schalken, voormalig adjunct-directeur van de bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat als programmamanager leiding geven aan UKBsis.

 • Over UKB: UKB is het samenwerkingsverband van de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. UKB ondersteunt en versnelt de wetenschappelijke vooruitgang door onderlinge expertise te verdelen, te concentreren en te verbinden in (inter)nationale netwerken.
 • Over SURF: In SURF werken onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen aan ICT-voorzieningen en -innovatie om de kansen van digitalisering ten volle te benutten.
  Persbericht Nederlands, Persbericht Engels 3 februari 2020

How to get the pdf?

Toegang tot tijdschriften is erg prijzig en veel instituten hebben niet de middelen om een licentie op alles te nemen. Vooral organisaties buiten de academische wereld worstelen met toegang tot onderzoek. Bovendien moeten de organisaties met toegang de vraag stellen, wat zullen we doen als we plotseling de toegang tot een reeks tijdschriften verliezen om het abonnement is geannuleerd? Als de bibliotheek een artikel niet kan leveren, weten we dat onze gebruikers andere manieren zullen gebruiken om de pdf te krijgen. Echter, deze andere manieren bespreken we bijna nooit.

 • Hoeveel verschillende manieren zijn er precies?
 • Hoe werken ze?
 • Hoe kan ik open access-artikelen op de meest efficiënte manier vinden?

Raadpleeg hiervoor het document How to get the pdf?. 4 februari 2020

Nederlandse universiteiten starten ORCID-campagne

Alle Nederlandse universiteiten doen dit collegejaar mee met een landelijke campagne die het gebruik van ORCID door onderzoekers wil bevorderen. Open Researcher and Contributor Identifier (ORCID) is een internationaal, not-for-profit systeem dat academische auteurs duurzaam identificeert.

Door onderzoeksoutput aan een ORCID-id te koppelen kan deze gemakkelijk op de juiste wijze worden toegeschreven aan een onderzoeker. Een belangrijk uitgangspunt is dat een onderzoeker altijd de volledige controle behoudt over zijn ORCID-id. Daarnaast vraagt een toenemend aantal subsidiegevers om een ORCID-id bij het indienen van subsidieaanvragen.

De landelijke ORCID-campagne is een initiatief van de UKB. In de periode oktober 2019-15 mei 2020 zullen onderzoekers aan alle universiteiten actief benaderd worden door middel van mailings en groepspresentaties. Iedere universiteit zal op eigen wijze invulling geven aan de campagne.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Henk van den Hoogen, Programma Manager Onderzoeksondersteuning bij Maastricht University. Contactgegevens, tel. 043-3885107. Persbericht 27 januari 2020

Bijeenkomsten 2020

I.v.m. de coronamaatregelen zijn veel bijeenkomsten afgelast.

 • ma 1 - do 4 juni 2020: Open Repositories 2020
  Stellenbosch, Zuid-Afrika
  informatie en aanmelding
 • di 9 juni 2020: RDA van theorie naar praktijk (Nederlandse RDA Commissie in opdracht van FOBID)
  Den Haag, KB
  informatie en aanmelding
 • di 16 juni 2020: Nationale Bibliotheekcongres 2020
  Utrecht, TivoliVredenburg
  informatie en aanmelding
 • wo 24 - vr 26 juni 2020: LIBER 49th Annual Conference
  Belgrado, Servië
  informatie en aanmelding
 • do 25 - di 30 juni 2020: ALA Annual conference 2020
  Chicago (IL), Verenigde Staten
  informatie en aanmelding
 • di 14 - wo 15 juli 2020: JISC and Coalition for Networked Information (CNI) Conference 2020
  Bristol, UK
  informatie en aanmelding
 • zat 15 - vr 21 augustus 2020: IFLA World Library and Information Congres 2020
  Dublin, Ierland
  informatie en aanmelding
 • ma 21 - do 24 september 2020: 17th International Conference on Digital Preservation (IPRES)
  Beijing, China
  informatie en aanmelding
 • do 1 oktober 2020: OCLC contactdag 2020 RESERVEER DE DATUM
 • do 8 oktober 2020: Digitaal Erfgoed Conferentie RESERVEER DE DATUM
 • ma 25 - za 31 oktober 2020: Open Access Week
  wereldwijd
  informatie en aanmelding
 • do 3 - vr 4 december 2020: 1st edition LIBER network event RESERVEER DE DATUM
  Amsterdam, VU

Bijeenkomsten 2021

Gewijzigd op: 26 mei 2020

 

UKB - samenwerkingsverband van Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek.