UKB

Platform van de universiteitsbibliotheken, de Koninklijke bibliotheek en het NIWI

UKBsis

Universiteitsbibliotheken intensiveren samenwerking met lancering UKBsis
De Nederlandse universiteitsbibliotheken geven de onderlinge samenwerking een extra impuls met de opzet van een programma voor gezamenlijke ‘Scholarly Information Services’: UKBsis. Ook SURF participeert in dit initiatief.

  • UKBsis richt zich op de realisatie van duurzame deals met uitgevers voor toegang tot wetenschappelijke informatie en open access publiceren.
  • Onderhandelteams worden ondersteund en contractmanagement wordt verder verbeterd.
  • Met deze aanpak wordt de nationale regie op onderhandelingen, onderdeel van de VSNU Roadmap Open Access, nog krachtiger gefaciliteerd.

Naast extra efficiëntie en slagkracht zorgt de inzet van programma er voor dat universitaire open access specialisten minder bezig hoeven te zijn met administratieve zaken en zich sterker kunnen focussen op de ondersteuning en advisering van onderzoekers. UKBsis zoekt nadrukkelijk internationale samenwerking met andere consortia om de transitie richting 100% open access op een duurzame manier te realiseren.

Arjan Schalken, voormalig adjunct-directeur van de bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat als programmamanager leiding geven aan UKBsis. Contact:

Laatst gewijzigd: 10 februari 2020

 

UKB - samenwerkingsverband van Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek.